Zoeken in deze blog

zaterdag 30 oktober 2010

Miljard verspilling aan lobby: De pot verwijt de ketel dat die zich weert?

Bericht aan Tweede Kamerleden 30 oktober 2010


Geachte Tweede Kamerleden,

De fracties in Den Haag weten zelf beter dan ik  welke partijen in de zorg de actiefste en meeste lobbyisten weten in te schakelen. Het mag duidelijk zijn dat de (lobby) invloed van de verzekeraars, de lobby vanuit de zorgverleners helaas meer dan noodzakelijk maakt. Dit om de toekomst van goede zorg voor onze patienten te kunnen waarborgen.
Lamping directeur bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de lobbyclub van zorgverzekeraars, stelt vast dat de lobbyclubs van zorgverleners naar schatting een miljard euro publiek geld spenderen aan activiteiten die niet direct ten goede komen aan de patiënt. Het is een goede zaak dat de verzekeraars nu ook erkennen dat dit soort verspilling ongewenst is. Een onafhankelijk onderzoek naar de kosten van de lobby en van de reclame van verzekeraars zelf, bijvoorbeeld door een in deze onafhankelijk partij, zal dus nu logischerwijs door alle zorg-partijen gesteund worden. De politieke partijen (de SP, PVV en D66), die het spoeddebat op 4 november over de kosten van lobbyactiviteiten in de zorg hebben gewenst zijn kennelijk ook  in dit onderwerp geïnteresseerd. Het ligt dus voor de hand hen dit onderzoek te laten leiden.
Naast de verspilling aan lobby en reclamekosten kan wellicht dan ook meteen eens een keer scherper naar de beheerskosten van de verzekeraars gekeken worden. Zodat we weten wat al deze randactiviteiten, die geen minuut zorg opleveren, kosten.