Zoeken in deze blog

vrijdag 27 juli 2012

Worden de zorgen van destijds steeds actueler?


Waren de zorgen van destijds onterecht? Zijn ze steeds actueler?
Datum: 9 december 2009 
Aan: Tweede Kamerlid
Onderwerp: Zorgen om de zorg

Geachte mevrouw,

Als zorgverlener voorzie  ik een aantal knelpunten in onze zorg. 
De randvoorwaarde voor gelijke kansen voor een ieder lijkt mij een goede gezondheidszorg en goed onderwijs voor alle burgers. Daarnaast vind ik dat mensen hun leven zoveel mogelijk in eigen hand moeten nemen en gestimuleerd moeten worden om er zelf wat van te maken. 
De marktwerking brengt een aantal gewetens vragen met zich mee. En het verleggen van teveel beslisbevoegdheden naar leken buiten de werkvloer zoals zorgverzekeraars en managers zonder medische achtergrond brengt de kwaliteit van onze zorg regelrecht in de gevarenzone. Voorkomen is beter dan genezen, zeker in ons vak. En voorkomen kun je alleen bereiken met mensen aan het roer, die zaken deskundig zijn.

Gewetensvragen bij marktwerking:
- Het kan niet de bedoeling zijn om iemand zorg te verkopen die die niet echt nodig heeft (een bedrijf verkoopt het liefst iedereen 2 stofzuigers extra, is namelijk goed voor het bedrijf).
- Zijn goede uitvindingen en ideeen van zorgverleners nu bedrijfsgeheim en moeten we nu allemaal zelf het wiel gaan uitvinden? Kunnen we niet beter met zijn allen samen steeds beter worden (zonder overigens ziek te zijn)?

Ondanks dat we op dit moment internationaal volgens buitenlandse rapporten een gezondheidszorg met de beste prijs-kwaliteit verhouding hebben, geeft Minister Klink nu onnodig de regie aan de zorgverzekeraars. Met het gevaar dat je onze goede en toegankelijke zorg ook kan verliezen (zie VS). Het betekent tot nu toe al: